"Vi är nöjda: Vackert och effektivt"

En kvinna och en man sitter framför en kakelugn

Turid och PO Lindroth har bytt ut en äldre braskamin mot en modern kakelugn. "Den är väldigt effektiv. Vi behöver 25% mindre ved och har samtidigt 25% lägre elanvändning jämfört med tidigare,"  säger PO Lindroth.

Det var Turid som gärna ville bytta ut braskaminen med en vacker kakelugn. Det blev en glad överraskning att kakelugnen var inte bara fint utan också väldigt effektivt. Den har en hög verkningsgrad och sprida jämn värme hela natten efter att brasan i kakelugnen har släckts.

De berättar att den tidigare braskaminen blev fort het och med hjälp av en fläkt gick det bra att fördela värmen i huset. Men den svalnade också väldigt fort. Kakelugnen däremot är ett trögt system. Den är 1,2 ton tung! Den tar längre tid att bli varm, men håller sedan värmen och ger ett komfortabelt inomhusklimat i betydligt  fler timmar.

Det är också ett sätt att höja energiberedskap i fall det blir strömavbrott. "Tidigare var vi ganska beroende på att fläkten gick, annars var det svårt att få värmen att sprida sig. Blir det elavbrott så går inte fläkten. Med kakelugn är det inget problem. Det är vi glada för!" säger Turid och PO. De berättar också att de tycker att det blev en behagligare inomhusklimat.

Fundera du på att energieffektivsera ditt hus? Hör av dig till din kommunala energi- och klimatrådgivare, kontaktuppgifter hittar du till höger.

Publiceringsdatum:

Innehållsansvarig: Silva Herrmann