Hur effektiv är din ved- eller pelletspanna?

Energimärkning för pannor

Har det känts kallt i huset denna vinter? Har du funderat på att byta din ved- eller pelletspanna? LKF energirådgivningen kan hjälpa dig att mäta vilken verkningsgrad din panna har och hur du ska tänka om du vill köpa ny eller byta uppvärmningssystem.

Att elda med ved och pellets är ett klimatsmart alternativ för småskalig uppvärmning om det sker på rätt sätt och med effektiv utrustning så att utsläppen blir så låga som möjligt. Om du har en panna som börjar bli gammal är det bra att i god tid ta reda på vad du skall göra när det är dags för ett byte.

Ändrade regler vid installationer av kaminer och vedspisar 

Från den 1 oktober 2019 ska ändrade regler tillämpas vid installationer av kaminer och vedspisar som eldas med pellets och ved. Du som redan har till exempel en vedspis i byggnaden berörs inte av ändringarna. Övergångsperioden för de ändrade reglerna för byggnader med pannor löpte ut 1 juli 2018. Här får du information om vad du ska tänka på och vad som gäller när du ska byta ut, renovera eller installera till exempel vedspis och kamin.

Stora skillnader på hur effektiv pannorna är

Energimyndigheten har testat elva pelletspannor: Med den effektivaste pannan i testet kan du minska dina pelletsinköp med 800 kilo per år samtidigt som du minskar utsläppen.

Vi på LKF energirådgivningen kan nu visa dig hur du kan mäta din pannas verkningsgrad, som du ser i detta kort clip :

 

 

Ny energimärkning av pannor vägleder vid val av uppvärmning

Alla nya fastbränslepannor, som till exempel ved- och pelletspannor, ska ha en energimärkning. Den gemensamma energimärkningsskalan för många uppvärmningsprodukter gör att konsumenten kan jämföra olika uppvärmningsalternativ med varandra och se vilket alternativ som är mest effektivt.

Läs mer på våran sida här

Facebook

Följ oss på Facebook!

Vill du alltid vara uppdaterade om våra evenemang och erbjudanden? Följ oss på Facebook! Här hittar du oss: https://www.facebook.com/LKFenergi

läs mer