Sant eller falskt? En serie om elbilar

Batteri elbil, källa By Tennen-Gas - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8249799

Det är mycket snack om elbilar numera, men än så länge dominerar bensin- och dieselbilar stort. Men förändringar sker snabbt. I en ny serie undersöker vi påstående om elbilar och hur mycket sanningen ligger i dem. Först ute: Batterier håller inte länge nog och måste bytas ut ofta.

Nej, det är inte sant.  Teknikföretaget Geotab har, i en undersökning från 2020, kollat på 6 300 elbilar med årsmodeller från 2012 till 2019. Studien visade att den tidens elbilsbatteri i snitt tappade 2,3 procent kapacitet per år. Det innebär en förlust på strax över tio procent under fem års tid. Om batteriet inte längre laddar som den ska har i stort sett alla tillverkare har relativt lång garanti på sina elbilsbatterier, ofta över fem år.

Du själv kan påverkar hur länge batteriet håller: Om batteriet blir för varmt slits det snabbare. Ju snabbare du laddar din bil, desto varmare blir batteriet. Därför är det bra att ladda långsamt när du kan, t.ex. hemma med en laddbox för att få optimal och skonsam laddning.

Publiceringsdatum:

Innehållsansvarig: Silva Herrmann