Resultat: mindre el, mer komfort

Per och Ann Tjikkom framför sitt hus ståendes på en altan.

Per och Ann Tjikkoms satsning på att isolera huset ledde till 25% mindre elförbrukning och bättre komfort. "Huset har blivit snyggare utifrån sett och inne i huset är det bättre komfort och mycket tystare", säger Per Tjikkom.

Hela huset Per Tjikkom

Per och Ann Tjikkom i Jokkmokk värmer huset med direktverkande el. Sen tidigare har de bytt fönster och kompletterat med en luft-luft-värmepump, men det gick ändå 22.000 kWh el per år. Inte konstigt, det har bara varit 12 cm isolering i väggarna, vilket inte är ovanligt för hus byggda på 70-talet.

När det blev nödvändigt med en mer omfattande renovering av fasaden passade de på att tilläggsisolera den nedre delen av huset ifjol. De gjorde jobbet själva och det med lyckat resultat: elförbrukningen gick ner från ca. 22.000 kWh till 16.000 kWh och detta trots att de nu också värmer garaget med en luft-luft-värmepump. De är båda väldigt nöjda.

I somras fortsatte de med att isolera även den övre delen av fasaden. Nu väntar de med spänning på hur mycket det kommer att ge i besparing under nästa vinter!

Fundera du på att energieffektivsera ditt hus? Hör av dig till din kommunala energi- och klimatrådgivare, kontaktuppgifter hittar du till höger. OBS! Har du direktverkande el? Då finns det ett nytt bidrag för energieffektivisering i småhus på Boverket!

 

Publiceringsdatum:

Innehållsansvarig: Silva Herrmann