Träarbetare

På bilden ser man en snickare i arbetskläder och hörselkåpor som står böjd över en maskin. Han står inne på ett bygge och i bakgrunden ser man vintrig utemiljö.

Utbildningen till träarbetare inom bygg och anläggning riktar sig till dig som är praktiskt lagd och tycker om att skapa med händerna. Träarbetare jobbar med nybyggnation, ombyggnation och renovering och tillverkar träkonstruktioner av olika slag. Du kan få montera förtillverkade byggelement, fönster och dörrar, väggbeklädnad och inredning. Många jobb görs utomhus. Arbetsuppgifterna varierar mycket och du behöver ha en god fysik för att klara arbetet. Utbildningen är 50-70 veckor lång på heltid och en del av utbildningen går på distans men stora delar görs som APL, arbetsplatsförlagt lärande, på hemorten. Individuell studieplanering tillämpas.

Utbildningsorter: Gällivare, Kiruna, Jokkmokk och Pajala

Utbildningsstart5/2, 15/4, 9/9 och 18/11 2024Möjlighet till löpande intag!

Sista ansökningsdag: 15/1, 18/3, 12/8, 21/10 2024.

Studiemedelsberättigad: Ja

 

Förkunskapskrav:

För att klara utbildningen bör du ha avslutat grundskolan eller ha motsvarande kunskaper. B-körkort är en fördel.

 

Kurser:

Husbyggnadsprocessen, 200 p

Husbyggnad 1, 100 p

Husbyggnad 2, 200 p

Husbyggnad 3 ombyggnad, 200 p

Trä 1 stommar, 100 p

Trä 2 beklädnad, 100 p

Trä 3 montage, 100 p

 

Vid liten eller ingen erfarenhet av byggbranschen rekommenderas du att börja med följande kurser:

Bygg och anläggning 1, 200 p

Bygg och anläggning 2, 200 p

 

Utbildningen ges av Astar på uppdrag av Lapplands lärcentra. Du kan behöva åka till Luleå för att lära dig vissa praktiska moment hos utbildningsanordnaren och du står då själv för resa och boende. Du betalar även skyddskläder och eventuell enklare utrustning själv. Efter utbildningstiden söker du anställning som lärling på ett branschföretag för att samla ihop timmar för att få ut ett yrkesbevis. OBS! Antagning till utbildningen sker under förutsättning att det finns klara APL-platser vid kursstart. Det kan finnas mölighet att göra APL på annan ort än hemorten om du själv kan ordna med boende på plats.

Läs mer om detta yrke på Arbetsförmedlingens yrkesinformation