Lärlingsutbildningar

Vad har du i kikaren? Är du nöjd med ditt val av yrke eller drömmer du om något annat? Då kanske någon av våra lärlingsutbildningar är något för dig. Till hösten startar nästa omgång med lärlingsutbildningar både i Kiruna och Gällivare. Datum för kursstart är den 5 september denna omgång. Vi kommer att lägga ut information löpande på denna sida.

Att utbildas som lärling innebär att du snabbt får en uppfattning om vad yrket går ut på och du lär dig yrkesspråk och kultur snabbare än vid en vanlig utbildning. Det är samma kurser som på motsvarande vanlig yrkesutbildning på gymnasienivå, men du jobbar mer praktiskt från början. Som vuxen lärling gör du minst 70 % av utbildningstiden ute på en arbetsplats och du får dina uppgifter i varje kurs av din yrkeslärare och utför dem tillsammans med din handledare. Det är yrkesläraren som i samråd med handledaren bedömer kunskapsnivån och sätter betyg i varje kurs. Utbildningstiden varierar beroende på vilket yrke och studietakt du väljer. För elektriker och träarbetare krävs att man jobbar som lärlingsanställd i ett branschföretag en period efter avslutad utbildning för att få ut ett yrkesbevis. För elektriker krävs också att man gör ett gymnasiearbete.

 

I samarbete med Lapplands Gymnasium kan vi erbjuda följande inriktningar:

Elektriker, 77 veckor (Kiruna) Läs mer 

Guide på hundspannsföretag, 42 veckor (Kiruna) Läs mer

Guide på islandshästföretag, 42 veckor (Kiruna)  Läs mer

Kock, 72 veckor (Kiruna och Gällivare) Läs mer

Kock storhushåll, 42 veckor (Gällivare) Läs mer

Målare, 52 veckor (Kiruna) Läs mer

Receptionist, 42 veckor (Kiruna) Läs mer

Träarbetare, 52 veckor (Kiruna)  Läs mer 

Sök senast den 23 juni till dessa inriktningar. Samtliga inriktningar inleds med en tvåveckors orienteringskurs. Efter det görs den slutliga antagningen till själva yrkespaketet.

Alla lärlingsutbildningar är studiemedelsberättigade och läromedel samt eventuella arbetskläder och utrustning betalar du själv. Du behöver också ha följande förkunskaper: kunskaper i svenska motsvarande grundskola. För elektriker behöver du svenska, engelska och matematik på gymnasienivå.