Lärlingsutbildningar

Vad har du i kikaren? Är du nöjd med ditt val av yrke eller drömmer du om något annat? Då kanske någon av Kirunas fem nya utbildningar som startar i höst är något för dig.

Att utbildas som lärling innebär att du snabbt får en uppfattning om vad yrket går ut på och du lär dig yrkesspråk och kultur snabbare än vid en vanlig utbildning. Det är samma kurser som på motsvarande vanlig yrkesutbildning på gymnasienivå, men du jobbar mer praktiskt från början. Som vuxen lärling gör du minst 70 % av utbildningstiden ute på en arbetsplats och du får dina uppgifter i varje kurs av din yrkeslärare och utför dem tillsammans med din handledare. Det är yrkesläraren som i samråd med handledaren bedömer kunskapsnivån och sätter betyg i varje kurs. Utbildningstiden varierar beroende på vilket yrke och studietakt du väljer. För elektriker krävs att man jobbar som lärlingsanställd i ett branschföretag en period efter avslutad utbildning för att få ut ett yrkesbevis. Det krävs också att man gör ett gymnasiearbete. Än så länge finns lärlingsutbildningarna bara i Kiruna men vi jobbar för att starta dem på fler av våra orter.

 

Ny omgång i höst!

I samarbete med Lapplands Gymnasium kan vi erbjuda följande inriktningar:

Guide på islandshästföretag, 40 veckor (körkort och hästvana krävs)

Receptionist på hotell, 60 veckor

Elektriker, 75 veckor

 

Utbildningsort: Kiruna

Utbildningsstart: 4 oktober 2021

Sista ansökningsdag: 21 september

Studiemedelsberättigad: Ja

Läromedelskostnader: Bekostas av eleven

Förkunskaper: kunskaper i svenska motsvarande grundskola. För elektriker behöver du svenska, engelska och matematik på gymnasienivå. 

Antagningsbesked: Obs! Ändrat datum: Antagningsbesked kommer den 28 september 2021