Installationselektriker

Bilden föreställer en glad elektriker som står vid ett elskåp som det finns många olikfärgade kablar i. Skåpet är vitt och det är en vit tegelvägg bakom det. Mannen har en vit hjälm, skyddsglasögon och en gul väst på sig. Han håller i en tång.

Som installationselektriker jobbar man ofta på nybyggen, men man underhåller och reparerar också elanläggningar. Till din hjälp i arbetet använder du ritningar och scheman. Utbildningen på 1500 poäng passar dig som tycker om att arbeta praktiskt och är noggrann.  Arbetet kan göras hos privatpersoner, fastighetsägare och industrier.

Utbildningen går på distans via Trainor i Sundsvall och teorin kan du läsa från hemorten. Utbildningen innehåller också tolv veckor APL, arbetsplatsförlagt lärande, som du i de flesta fall kan göra på din hemort. Utbildningen är upplagd på ca 75 veckor totalt vid heltidsstudier.

 

Utbildningsorter: Gällivare, Kiruna, Jokkmokk och Pajala

Utbildningsstart: Flexibel start

Sista ansökningsdag: Kontakta studie- och yrkesvägledare på din hemort för information.

Studiemedelsberättigad: Ja

Förkunskapskrav: Svenska 1/Svenska 1 som andraspråk, Engelska 5 och Matematik 1 eller motsvarande.

 

Kurser:

Mekatronik, 100 p

Praktisk ellära, 100 p

Energiteknik 1, 100 p,

Elkraftteknik, 100 p

Elmotorstyrning, 100 p

Kommunikationsnät 1, 100 p

Larm- och övervaknings- och säkerhetssystem, 100 p

Datorteknik 1a, 100 p

Fastighetsautomation 1, 100 p

Servicekunskap, 100 p

Belysningsteknik, 100 p

Elinstallationer, 200 p

Elektromekanik, 100 p

Komvuxarbete, 100 p

 

Du behöver själv finansiera din utbildning och det vanligaste är att man söker studiemedel från CSN. Du står också själv för läromedelskostnader. Efter utbildningstiden söker du anställning som lärling på ett branschföretag för att få ut ett yrkesbevis. Kvalificeringstiden för denna inriktning är 1600 timmar.