Högskola

Solnedgång i rosa inne i skogen bland snötyngda träd med texten "högskola"

Lärcentra ger dig rätt förutsättningar att lyckas med dina högskolestudier på distans, utbildningar som du söker via olika universitet/högskolor i Sverige. Du ges möjlighet att studera i en stimulerande miljö och att knyta kontakter med andra studerande på orten. På våra lärcentra har du tillgång till studieplatser, teknisk utrustning, studerande- och tentamensservice under hela din högskoleutbildning.

Aktuella utbildningar för dig som vill plugga - Anmälan är öppen, ansök nu! 

Anmälan till vårens utbildningar är öppen mellan 15 september - 15 oktober. Hitta den kurs eller program du är intresserad av att läsa, anmäl dig och följ sedan din anmälan på antagning.se

De högskoleprogram och kurser som Lapplands Lärcentra marknadsför är utbildningar som är efterfrågade och/eller där det finns ett påtalat behov av kompetensen bland arbetsgivare i regionen. Vi marknadsför ett urval av alla kurser/utbildningar som finns tillgängliga. Fler kurser/utbildningar hittar du på antagning.se.

Program och kurser ht 2021

Program och kurser vt 2022                                                                                                                       

antagning.se och studera.nu får du tillgång till högskolornas- och universitetens fullständiga utbildningsutbud och där har du även möjlighet att jämföra olika utbildningar. 

Högskoleprovet

Anmälan till högskoleprovet 24 oktober 2021 stängde den 31 augusti och i år har nästan 40.000 personer anmält sig för att genomföra provet. Anmälan tll vårens högskoleprov öppnar i januari 2022.

För att få skriva provet måste du fylla minst 19 år under 2021 eller ha börjat gymnasiet före 16 års ålder och hunnit slutföra gymnasiet. P.g.a. rådande pandemi är antalet platser begränsat och i Norrbotten kan du skriva provet i Arvidsjaur, Haparanda, Kiruna, Luleå eller Piteå. På länkarna nedan får du information om och kan träna på gamla högskoleprov:

Anmälan till högskoleprovet

Lite fakta om högskoleprovet

Högskoleprovguiden

 

Att läsa på distans

Upplägget och förutsättningarna för en distansutbildning kan variera, därför är det viktigt att du kontrollerar vad som gäller för just den utbildning som du är intresserad av.  Att läsa på distans innebär att delar av eller hela utbildningen är nät- eller webbaserad och du behöver en dator och internetuppkoppling för att ta del av utbildningen. 

Vissa utbildningar som benämns som distansutbildningar är platsförlagda till en eller flera orter. Det innebär att du behöver finnas på plats på en specifik ort största delen av utbildning, även om det är få eller inga träffar på den högskola som anordnar utbildningen.

Här får du mer information om att läsa på distans

Umeå universitet delar studietips - Plugga smart!

 

Studievägledning

Om du är intresserad av att studera högskoleutbildning eller har ett behov av att behörighetskomplettera inför framtida högskolestudier kontaktar du Lapplands Lärcentras studie-och yrkesvägledare på respektive ort.

 

Länkar

·      Bra att veta om högskolestudier

·      Anmäl dig så här

·      Viktiga datum för högskolestudier 21/22

 

Lapplands Lärcentra är kvalitetsdeklarerat av Nitus.