För studerande i Gällivare

Här har vi samlat nyttig information för dig som studerar vid Lapplands Lärcentra i Gällivare, kort sagt - allt du behöver veta om att studera hos oss.

 

Studentinfo Gällivare

Hitta till oss
Gällivares lärcentra är enkelt att nå. Du hittar Lapplands Lärcentra på plan 5 i Kunskapshuset, mitt  i centrala Gällivare. Om du kommer med bil kan du enkelt parkera i skolgaraget på plan 1 i Kunskapshuset. De två första timmarna parkerar du kostnadsfritt. Infarten till skolgaraget finns på Postgatan. Alternativt kan du parkera på torget intill Kunskapshuset, där gäller p-skiva. Om du reser du med buss eller tåg har du bara cirka 5 minuters promenad till Kunskapshuset. 

Våra studielokaler - en plats för ditt fokus och lärande
Lapplands Lärcentra har en inspirerande mijlö för ditt lärande. Våra lokaler ger dig olika möjligheter för studier och grupparbete. För att säkerställa studierummens tillgänglighet och trygghet för alla som vistas i våra lokaler, måsta alla som besöker våra lokaler registrera sig hos våra administratörer. Det gäller även besökare, eftersom vi inte tillåter obehöriga i våra lokaler. 

De flesta grupprum är tillgängliga för drop-in användning. Om du behöver boka ett rum, särskilt om du behöver teknisk utrustning för föreläsningar, möten eller digitala prov, är det möjligt att göra det. Du kan boka dessa speciella rum genom att kontakta vår studerandeservice på larcentra.gallivare@lapplands.se eller genom att prata med våra administratörer. Om du inte hittar ett ledigt rum, tveka inte att kontakta oss – vi är här för att hjälpa dig.

Studiehörnan - en pålats för koncentration och stöd
I vår studiehörna erbjuder vi studieplatser och våra studiehandledare/studiecoacher finns tillgängliga för att stötta dig under din studietid. Det är en plats där du kan fokusera på dina studier och få den hjälp du behöver för att nå dina mål.

Upptäck Canvas - vår digitala lärplattform
Canvas är vårt digitala verktyg som förenklar din studieresa. Här får du tillgång till kursmaterial, interagera med lärare och studiekamrater samt följa dina studier på ett smidigt sätt. För att komma igång, logga in i Canvas >>. Om du stöter på problem ed inloggningen till Canvas, tveka inte att kontakta din lärare.

Litteratur
OM du går en grundläggande vuxenutbildning får du låna läroböcker. Andra studenter köper sina böcker på egen hand. Du kan sälja begagnade böcker på anslagstavlan vid studentköket om du vill.

Utskrifter
Vår studerandeservice kan hjälpa dig att skriva ut dokument. Det kostar 2 kr per utskrift och du kan betala med Swish. Kontakta studerandeservice för att göra en beställning. Du hittar oss på adminstrationen eller via e-post: larcentra.gallivare@lapplands.se

Studentkök
I vårt studentkök finns allt du behöver för att äta och koppla av. Här finns kaffeautomat, vattenkokare, diskmaskin, mikrovågsugnar, kokplatta, kylskåp och köksredskap för våra studerande att använda. Det finns gott om platser att sitta och äta eller umgås med andra studerande precis utanför köket. På entréplan i Kunskapshuset finns ett elevfik. Vi ber alla att ansvara för att hålla köket hålls rent och snyggt. 

Tentamen
För att skriva dina tentor hos oss behöver du anmäla det både till oss och din institution i förväg. Du skickar ett mail till larcentra.gallivare@lapplands.se senast tio arbetsdagar innan tentamen. Du bheöver även följa instruktionerna från din institution för att  även anmäla dig där.

Prov
Om du går en lärarledd kurs i Gällivare, Kiruna, Pajala eller Jokkmokk bokar du prov direkt med din lärare. För prov i övriga kurser bokas de i samråd med Studie- och yrkesvägledare. Kontakta studerandeservice så hjälper vi till: larcentra.gallivare@lapplands.se

Regler för prov och tentamen

  • Lämna din mobiltelefon till provvakten.
  • Visa giltig legitimation till provvakten.
  • Inga samtal är tillåtna under provet.
  • Dela inte utrustning eller material med andra elever.
  • Ta inte med några anteckningar, slumpmässiga kontroller kan ske.

Skrivsalarna 5080 och 5082
Dessa salar på plan 5 används oftast för prov och tentamen.

Skriftliga inlämningsarbeten
Att kopiera från andra elever ger upphov till en skriftlig varning och kanske till och med avstängning från din utbildning.

Betyg och intyg
För att få dina betyg kan du mejla larcentra.gallivare@lapplands.se eller besöka administrationen. Om du vill ha ett intyg istället för betyg efter att du har avslutat en kurs, kan du kontakta din lärare, administrationen eller använda mejladressen ovan. 

Kursavbrott
Om du funderar på att avbryta dina studier i någon kurs, prata med din studie– och yrkesvägledare.

Frånvaro
Om du inte är aktiv mer än tre veckor kan du bli borttagen från kursen, öven om det är en distanskurs.

Studiemedel
För att få studiemedel, behöver du fylla i en studieförsäkran när du börjar studera. Besök CSN för mer information >>.

Utrymningsplan
I korridorerna finns planer för utrymning vid brand. De visar var släckredskap är och var man ska samlas om larmet går i väntan på räddningstjänsten. Läs dem så att du ska veta vad du ska göra vid en nödsituation. 

Rökning
Rökning är inte tillåtet på skolan. Det är även olagligt att röka inomhus och nära Kunskapshusets ingångar enligt svensk lag.

Klagomål
Om du har klagomål eller synpunkter uppmuntrar vi dig att dela dem med oss direkt. Du kan göra detta enklast genom att använda vår klagåmålsblankett >> 

Att få dina såsikter om vårt arbete hjälper oss att utvecklas och förbättra lärcentrat och det ger dig ökat inflytande som elev. Vi utlovar dig återkoppling på dina synpunkter inom två veckor. Tack för att du hjälper oss att förbättra vår verksamhet! 

Diskriminering och kränkande behandling
Du kan hitta vår plan för att hantera kränkande behandling här >>. Där finns information om hur du kan göra en anmälan och vad som händer sedan. 

Skolledning och studievägledare
Du kan besöka oss när som helst under dagen. Om de inte är tillgängliga på plats, kan du nå dem via e-post eller telefon. För möten behöver du boka tid i förväg. Kontakta våra studie- och yrkesvägledare >>. Kontakta vår rektor >>.  

Webbsida och kontakter
Du kan hitta mer information om Lapplands Lärcentra här >>. Kontaktuppgifter till personalen i Gällivare hittar du här >>.