Studieinspiration

Just nu är arbetsmarknaden het, och det finns en stor efterfrågan på kvalificerad personal inom flera spännande områden. Lapplands Lärcentra vill inspirera dig genom att lyfta fram några av de mest eftertraktade kompetenserna. Kanske hittar du ditt drömyrke här?

Välkommen till en utbildningsvärld full av möjligheter!

Vi på Lapplands Lärcentra tror att utbildning är en nyckel till en bättre framtid. Oavsett dina intressen och ambitioner har vi ett brett utbud av utbildningar som kan inspirera och leda dig till ditt drömjobb. Tillsammans med utbildningsanordnare har vi tagit fram utbildningssajten "Utbildning för framtiden". Där hittar du artiklar, filmer, inspiration och nyheter om utbildningar som norra Sverige har behov av. Syftet är att sajten ska göra det enklare att hitta en utbildning som passar dig. Nedan hittar du våra huvudområden: 

Bygg, fastighet & underhåll

Vill du vara med och forma framtidens samhällen? Utforska utbildningsprogram för att bli byggnads- eller högskoleingenjör, och läs kurser inom CAD, byggnadsteknik och säkerhet. 

Studera till byggingenjör >>

Utbildning för framtiden - Bygg, fastighet och underhåll >>

Ekonomi, juridik & administration​

Drömmer du om att jobba inom administration, marknadsföring eller redovisning? Utbudet inom området ekonomi inkluderar program och kurser inom företagsekonomi, juridik, ledarskap och statistik. ​

Här finns direklänkar till några utbildningar inom området:

Studera till ekonom, studera till jurist 

Utbildning för framtiden - Ekonomi, juridik & administration >>

Hälsa, vård & social omsorg​

För dig som vill göra verklig skillnad och arbeta nära människor erbjuder vi utbildingar inom hälsa, vård och social omsorg. Du kan plugga program på både grund- och avancerad nivå, eller fristående kurser för att vidareutbilda dig genom hela livet. Under din studietid finns möjlighet till utbildning och praktik inom ex kommunal verksamhet och Region Norrbotten.  

Här finns direklänkar till några utbildningar inom området:

Studera till polisstudera till sjuksköterskastudera till socionom

Möjlighet till utbildning och praktik inom Region Norrbotten.

Utbildning för framtiden - Hälsa, vård & social omsorg >>

Industri, teknik & tillverkning​

Vår värld behöer kompetenta medarbetare för att tackla samhällets utmaningar inom digitalisering, energiförsörjning och produktutveckling. Utforska olika ingenjörsutbildningar och bli en drivkraft i näringlivets utveckling. 

Studera till ingenjör >>

Utbildning för framtiden - Industri, teknik & tillverkning >>

Utbildning för framtiden - Energi & hållbarhet>>

Pedagogik & lärande​

Om du drömmer om att inspirera andra till lärande och utveckling har vi program och kurser förskola, grundskola, gymnasium och specialpedagogik. Under din studietid finns möjlighet till utbildning och praktik i din hemkommun.  ​

Här finns flera alternativ för dig som vill bli lärare >>

Studera till pedagog i kulturskolan >>

Utbildning för framtiden - Pedagogik & lärande >>

Vidareutbildning av lärare, VAL, är kompletterande lärarutbildning som vänder sig till dig som jobbar som i förskolan eller skolan men saknar examen. Ansök till VAL >>

Samiska utbildningar ger dig möjlighet att fördjupa dig inom samisk kultur och förbättra dina språkkunskaper. Du kan läsa ett flertal fristående kurser via högskolor och universitet. Här finns alternativ för dig som vill läsa utbildningar med samisk inriktning >>

Spel, IT & kommunikation​

Är du passionerad inom digitalisering eller programmering? Det finns program eller kurser inom databaser, IT-säkerhet eller systemutveckling som kan hjälpa dig att bygga din framtid inom IT-branschen.

Vill du veta vad som krävs för att bli systemvetare kan du läsa mer här >>

Utbildning för framtiden - Spel, IT & kommunikation >>

Vill du kombinera familjeliv eller arbete med studier? Då kanske en distansutbildning passar dig bäst

Studera på distans >>

Nätkurser för alla - moocs >>