Eldistributionselektriker

Elever lär sig klättar i stolp ute i en anläggning på utbildningen Eldistributionselektriker i Jokkmokk

Energibranschen behöver dig så utbilda dig till eldistributionselektriker!

Företagen som medverkar i yrkesrådet har ett stort rekryteringsbehov framöver och de tycker att utbildningens innehåll motsvarar exakt den kompetens de efterfrågar. Så sök till utbildningen!

 

Utbildningen är på 42 veckor och av dessa är 15 veckor praktik (APL - arbetsplatsförlagt lärande) som med fördel kan göras hos de som medverkar i yrkesrådet: 

Bodens Energi,  Lapplands Kraft, Vattenfall,  Luleå Energi,  Energiservice,  Umeå Energi och One Nordic.

Du kan läsa utbildningen på ett lärcentra eller på distans

Det är lektioner varje dag och du kan välja att följa dessa på plats i Jokkmokk eller via din dator. Det som krävs av dig som sitter hemma förutom en dator och Internet är ett bra usb-headset och en webbkamera med mikrofon.  Det går också att sitta vid andra lärcentra; Kiruna, Pajala eller Jokkmokk - och följa undervisningen i en studio.

Varje läsperiod är det obligatoriska samlingstillfällen i Jokkmokk

Under hösten 2019 och våren 2020 samlas alla elever i Jokkmokk på 2-3 obligatoriska samlingstillfällen för att lära sig klättra i stolp, skarva kabel, läsa av instrument, göra provtagningar och delta i de säkerhetsutbildningar som branschen kräver att man har för att göra både APL och efter utbildningen få anställning. Det krävs inget körkort under utbildningen men företagen kräver det vid anställning.

 

Följande kurser ingår i utbildningen:

Elkraftteknik 100 p

Praktisk ellära 100 p

Elektromekanik 100 p

Belysningsnät 100 p

Högspänningsnät 100 p

Lågspänningsnät 100 p

Nät och transformatorstationer 100 p

Nätunderhållsarbete i stadsnät 100 p

Nätunderhållsarbete på luftledning 0,4-24 kV 100 p

Säkerhetsutbildningar där certifikat eller intyg erhålles: Elsäkerhetsföreskrifterna (ESA), Nedtag nödställd, Heta Arbeten, Hjärt- och Lungräddning, Mobil plattform - liftkort samt Motorsåg AB.

Detta behöver du för att söka: 

För att söka till utbildningen ska du ha godkänt i Matematik 1, Svenska 1/SVAS 1 eller motsvarande.

Ansökan kommer öppna i februari och sista ansökningsdag är 15 maj.

Har du frågor eller funderingar om din behörighet eller hur du ansöker till utbildningen, kontaktar du Britt Karlsson på 0971-173 70, epost: britt.karlsson@lapplands.se