Processtekniker med vätgaskompetens

Vill du vara en del av den gröna omställningen mot en fossilfri framtid? Vill du jobba i en modern anläggning med nya innovativa lösningar? I så fall har vi en utbildning för dig som är unik i sitt slag och som ger dig exakt den kompetens som efterfrågas under många år framöver.

Nu har du chansen att utbilda dig till ett framtidsyrke. Sök till vår nya Yh-utbildning Processtekniker med vätgaskompetens som startar 2 september. Utbildningen är unik i sitt slag och ger dig den kompetens som efterfrågas av branschen i arbetet med den gröna omställningen. 

Vill du veta mer? Under april bjuder vi in till digitala informationsträffar. Passa på att träffa samarbetspartners i utbildningen och ställa frågor om yrket, rekryteringsbehov och utbildningen. 

Måndag 29 april 15.30- 16.00- anslut här via Teams. 

 

I utbildningen läser du bland annat processteknik och underhåll och får kunskaper som industri- och energisektorn efterfrågar. Förutom detta får du djupgående kunskaper inom vätgas, andra explosiva och brännbara gaser samt hur man hanterar dessa på ett säkert sätt. Produktion, lagring och distribution av industriella gaser med fokus på vätgas samt vätgas ur ett hållbarhetsperspektiv är även områden som behandlas under utbildningen. 

Efter avslutad utbildning kan du jobba inom industri- och energibranschen som drift- och underhållstekniker, processtekniker och processoperatör. I utbildningen ingår även säkerhetsutbildningar som branscherna efterfrågar. 

Utbildningen sker i samarbete med kommunerna Ånge, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik. 

 

Ansökan är öppen- sök senast 15 maj, du söker utbildningen här genom yh- antagning.se Tänk på att gå igenom din ansökan innan du skickar in den så att relevant underlag finns med. Du behöver t.ex. skicka in betyg från gymnasiet eller motsvarande utbildning på gymnasienivå.

I din ansökan väljer du mellan följande studieorter: Gällivare, Ånge eller Härnösand. Du kan söka utbildningen oavsett var du bor i Sverige.

 

LIA – lärande i arbete
En stor del av utbildningen, 16 veckor, gör du hos företag (LIA). LIA:n är uppdelad på två perioder. Under LIA:n får du möjlighet att omsätta teoretisk kunskap till praktiska färdigheter. Du rustas inför arbetslivet och din kommande yrkesroll och du får även möjlighet att skapa nätverk. 

Utbildningen är cirka 1,5 år och startar 2 september. 

 

Vad behöver du för att söka till utbildningen?

Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier (med grundläggande behörighet menas gymnasieexamen eller motsvarande) samt godkänt betyg i följande kurser. 
- Engelska 5
- Matematik 1

Utbildningen bedrivs på svenska och den grundläggande behörighet omfattar även Svenska 1, Svenska som andraspråk 1 eller motsvarande. Vissa moment på engelska kan förekomma. 

Saknar du den formella behörigheten för att söka kan du åberopa reell kompetens. För att vi ska kunna bedöma och fastställa din reella kompetens krävs underlag och dokumentation på det du vill åberopa, det vill säga detaljerad beskrivning som styrkts av ex. arbetsgivare. Den reella kompetensen kan du ha förvärvat dig genom arbete, olika studier eller på annat sätt. Kom ihåg att ange att du åberopar reell kompetens i din ansökan.

För dig som blir antagen till utbildningen erbjuder vi en orienteringskurs i matematik inför start av utbildningen. Genom orienteringskursen har du möjlighet att fräscha upp dina kunskaper inom matematik om du vill.

 

Hur genomförs utbildningen?

pipelineDu studerar på distans
Processtekniker med vätgaskompetens är en distansutbildning, studietakt 100 %. Det innebär att du förväntas studera heltid. Den största delen av utbildningen sker på distans via internet. Utbildningen omfattar även 6 stycken platsförlagda träffar då du ska deltaga fysiskt. Orter för sammankomsterna kommer att variera under utbildningens gång, oavsett studieort kommer du behöva resa. Under dessa träffar får du genomföra praktiska moment och göra studiebesök för att ytterliga fördjupa dig i utbildningens ämnen. Resa och logi i samband med sammankomsterna står du för själv.

 

För att kunna studera på distans behöver du ha tillgång till en dator, bra internetuppkoppling, ett bra headset och en webcam. Den plattform vi använder oss av är Teams.

 

 

studietakt: 100 %, studieform: distans, CSN: ja, omfattning 320 yhp, 64 veckor

 

Följande företag och kommuner är representerade i ledningsgruppen för utbildningen:

Välkommen in med din ansökan!