Vem får installera?

Verktyg elektriker utspridd på bord

Vem är det egentligen som  får installera en luft-luft värmepump enligt lagen? Här hittar du också tips på hur du behåller effekten på din pump.

Vem får installera en luft-luft värmepump?

Luft-luftvärmepumpar får endast säljas till slutanvändare om det kan bevisas att installationen ska utföras av ett företag som är certifierat och av en person med personligt certifikat. Som privatperson får du inte installera denna typ av utrustning själv. Installationen får endast göras av företag som är certifierat och av en person med personligt certifikat.

Varför är det så?

I värmepumpar och kylmaskiner används ett köldmedium. Idag används flera köldmedier som är så kallade f-gaser. När dessa f-gaser släpps ut, eller läcker ut, i atmosfären bidrar de till växthuseffekten på liknande sätt som utsläpp av koldioxid bidrar till växthuseffekten. En skillnad är dock att vissa av f-gaserna är betydligt mycket starkare växthusgaser än koldioxid. 2014 stod f-gaserna för ungefär 2% av EU utsläpp av växthusgaser. Sedan 1990 har dock utsläppen från f-gaser ökat med 60% inom EU medan utsläpp från övriga växthusgaser har sjunkit.

Men det finns fler anledningar att anlita en proffs. En felinstallerad värmepump kan vara mindre effektivt och det innebär att du får betala mer för värmen. En proff kan också hjälper dig att hitta bästa placeringen av pumpen och att välja en energieffektiv modell.

Energimärkning

När du väljer värmepump, kollar på energimärkningen! Värmepumpens effekt visas i kilowatt (kW). Ju högre effekt desto mer värme kan värmepumpen producera. Tänk på att den värmepump som har högst effekt inte nödvändigtvis är bäst i ditt hus, utan välj värmepump utifrån hur stort behov av värme och varmvatten du har. Ta hjälp av din installatör för att välja storlek på värmepumpen. Eftersom en värmepump är beroende av klimatet där den installeras så finns det på märkningen en karta över Europa som visar tre olika klimatzoner; varmare (ljusblå), medel (mellanblå) och kallare (mörkblå). Av märkningen framgår vilken effekt värmepumpen kommer ha i de olika klimatzonerna. Titta framför allt på effekten vid kallare klimat, då ser du hur mycket värme värmepumpen kan ge i svenska förhållanden.

Men där hittar du inte bara information om energianvändning utan också om buller, det visas ljudeffektnivån för både värmepumpens inomhusdel och utomhusdel. En skillnad på tio decibel upplevs som dubbelt så hög, medan en skillnad på ett par decibel inte kan uppfattas av örat. Beroende på hur värmepumpens delar ska placeras kan ljudnivån vara av större eller mindre betydelse.

Skötselråd luft-luftvärmepump

Luft/luftvärmepumpars utedel skall hållas rent, t.ex. från löv och smuts. Det kan komma vatten från utedelen under avfrostning. Det är viktigt att detta vatten inte bildar för mycket is på vintern. Även luft-luftvärmepumps innedel behöver rengöras ibland. Oftast räcker det att använda en fuktig trasa. På en luft-luftvärmepump är det också viktigt att rengöra filtren. Kolla i manualen och pratar med din installatör hur du kan hålla din värmepump i bra skick!