SFI

Svenskundervisning för invandrare

Svenskundervisning för invandrare (SFI) är en grundläggande utbildning i det svenska språket och om det svenska samhället.

Utbildningen vänder sig till dig som är vuxen och inte har svenska som modersmål.
Elever som läser SFI  lånar läromedel.
 
Du har rätt att studera SFI
1. Från och med 1 juli det år du fyller 16 år
2. Om du saknar grundkunskaperna i svenska
3. När du är folkbokförd i en kommun

 

Vanliga frågor om SFI

 

Hur söker jag?

Skriv ut och fyll i ”Ansökan” och beställ ett personbevis från Skatteverket.

Skicka eller lämna in dem till expedition på Lapplands Lärcentra.

OBS! När du hämtar personbevis från Skatteverket, välj rätt ändamål. Det är viktigt att det är ett personbevis för ”Svenskaundervisning” som används.

Hur lång är kön?

Det är ofta några veckors kö och du erbjuds plats så snart det finns en plats ledig. Några dagar innan kursen börjar får du ett brev med startdatum, tid och klassrumsnummer.

Är du folkbokförd i en annan kommun än Gällivare och vill läsa SFI i Gällivare måste du ha ett godkännande från din hemkommun. Du fyller i en ansökan och lämnar den till din hemkommun som sedan måste bevilja att du studerar hos oss i Gällivare.

Vilken studieväg börjar jag på?

Om du är nybörjare eller inte har något betyg från tidigare studier på SFI kallas du till ett kartläggningssamtal. Du får träffa en lärare som placerar dig i en grupp. Har du redan ett betyg från någon annan kommun tar du med en kopia av betyget så att du kan börja i rätt kurs och grupp direkt.

När får jag börja?

Det är antagning ungefär en gång i månaden. Några dagar innan du får börja får du ett brev med startdatum, tid och klassrumsnummer. Det är viktigt att du kommer till kursstarten, om du inte kommer förlorar du din plats.

Får jag betyg?

Efter varje avslutad kurs A, B, C och D får du betyg.

Vad kostar det?

SFI-utbildningen är kostnadsfri men du måste själv ta med skrivmaterial och lexikon/ordbok.

Kan jag få studiemedel?

Man kan inte få studiemedel från CSN när man studerar SFI.

Kan jag göra prövning?

Du kan göra en särskild prövning om du saknar betyg från SFI och inte läser SFI. En lärare bedömer då dina kunskaper i SFI. Det kostar 500 kronor att göra en särskild prövning. När du lämnar in ansökan om prövning ska du bifoga ett kvitto på att du har betalt in 500 kronor på vårt konto. Ansökan särskild prövning >>>

Hur gammal måste man vara för att läsa SFI?

Den som har fyllt 16 år, inte har grundkunskaper i svenska och är folkbokförd/skriven i Gällivare har rätt att studera SFI

Kan jag studera på distans?

Vi erbjuder inte distansstudier i SFI. Om du är på C- eller D nivå kan vi erbjuda SFI studier på kvällstid, med undervisning en kväll i veckan. Du gör även uppgifter hemma och måste ha tillgång till en dator.

Kan jag läsa SFI på kvällen?

Om du är på SFI C eller D nivå, kan du ansöka om att få gå i kvällsgruppen. Det är undervisning en kväll i veckan du måste studera på egen hand hemma. Du måste ha tillgång till en dator.