Vattenkrafttekniker

Läs vad Malin Nyman, studerande på Yh Vattenkrafttekniker i Jokkmokk berättar om den tvååriga utbildningen

Varför valde du denna utbildning?

”Jag jobbade inom vården men kände att det inte var rätt. Har varit intresserad av jobb inom vattenkraft sedan länge och när tillfället om utbildning kom så tog jag den.”

Vad har varit bäst med utbildningen?

”Att ha flera veckors praktik (LIA) är jättebra. Tycker det är viktigt att man får komma ut och se verksamheten på riktigt och lära sig ”yrket”. Det har inte alltid varit lätt att komma ut på en typisk manlig arbetsplats som ung tjej, men allteftersom blir det lättare när de ser vad man går för. Man måste visa att man är intresserad och framåt. Jag har bara varit på Vattenfall under mina två LIA-perioder men nu till sista har jag tänkt se om jag får plats på något annat företag. Jag har trivts jättebra på den sista LIA-plats jag var men jag hör av andra studenter att Fortum och SEU har bra praktikplatser.”

 Nämn någon kurs eller del du tycker har varit bra:

”Generatorkursen med Jerry har varit intressant, jag har lärt mig massor. Jerry är en bra lärare. Sen är labbveckorna roligast. Skulle gärna haft fler och lite oftare.”

 Kan du rekommendera andra tjejer att söka utbildningen?

”Ja absolut, mer tjejer ska gå utbildningen och absolut söka sig till yrket.”

 Vad har du för förväntningar nu när du går ut?

”Jag tror jag vill börja jobba som maskinist – på golvet s a s, men sedan har jag nog tänkt fördjupa mig inom något området t ex ritningsläsning som jag tycker är intressant. Jag kan tänka mig att fortsätta utbilda mig, helst inom företaget där jag får jobb, men först vill jag lära mig yrket från grunden.”

 Vad tycker du om Kunskapens Hus – t ex studiemiljö osv.?

Finns inget att klaga på. Kunskapens Hus är bra. Dock är stolarna i klassrummet där vi haft de flesta lektionerna lite hårda, så sitter man länge får man ont i ryggen”.