Att läsa till underhållsingenjör

Här kan du läsa och höra om Malins erfarenehter av att läsa till underhållsingenjör

Högskoleingenjör Underhållsteknik 180 Högskolepoäng.

Effektiv drift och underhåll är mycket viktig för att komplexa tekniksystem ska fungera. Ltu bedriver en treårig distansutbildning som är utformad i nära samarbete med industrin för att tillgodose behovet av specialister. Som expert hjälper du till att öka produktion, kvalitet och konkurrenskraft i företaget.

Malin Yngman har snart klarat av två av sina tre år på utbildningen, Högskoleingenjör Underhållsteknik via Luleå Tekniska Universitet. Malin är bosatt i Gällivare, via dagens teknik kan hon sammarbeta med studenter på andra orter. Malin har bland annat klasskamrater i Jokkmokk, Kiruna och Luleå.

Hör Malin själv beskriva hur det är att studera via sitt lärcenter.

Utbildningens innehåll

Utbildningen ges i Luleå men du kan också läsa på distans vid en studieort. Varje termin omfattar ett antal obligatoriska moment på studieorten eller i form av studiebesök och projektarbeten. Industrier som LKAB, Vattenfall, Trafikverket, SSAB, Boliden, Saab Aerospace, Metso, ABB och SCA stödjer utbildningen vid Luleå tekniska universitet och ordnar praktikplatser för studenterna, vilket öppnar möjligheterna att odla goda kontakter under utbildningen.

Efter utbildningen kan du arbeta inom olika branscher, såsom processindustrin, tillverkningsindustrin, energiindustrin, bil- och flygindustrin som till exempel underhållstekniker, underhållsingenjörer och servicetekniker.

Som nyutexaminerad kan du arbeta med att utveckla och utforma underhållsstrategier, styra drift- och underhållsprocesser eller planera underhåll och utveckla beslutsstöd med hjälp IT.

En stor del av Sveriges ingenjörer jobbar idag med underhållsrelaterade uppgifter, ändå behövs det ökad kunskap om underhållsteknik. Det finns även möjligheter för dig att hitta intressanta arbetsplatser utomlands.

Sista ansökan till höstterminen för högskoleutbildning är den 15 april.