Att läsa till sjuksköterska

Sofie Grönberg och Maria Tervahauta utbildar sig i Pajala till sjuksköterska via Luleå tekniska universitets distansutbildning, en 3-årig heltidsutbildning. De är nu inne på sin andra termin

 

Varför valde ni denna utbildning?

Sofie har alltid varit intresserad av vård-och omsorgssektorn så efter gymnasiets VO-program blev det arbete en tid, men nu var det dags att ta nästa steg. Maria har tidigare arbetat inom djursjukvården och ville nu fortsätta inom vården men på ett annat spår. Båda har länge känt till att man kan studera på  distans till sjuksköterska

Vad har varit mest intressant hittills i utbildningen? Har något varit jobbigt?

Anatomi/fysiologi och läkemedelsräkningen/farmakologin är mycket intressanta. Även om det var stressigt på anatomin med mycket fakta att läsa in på en kort tid, bl a latinska ord.

Hur är det att studera på distans?

Båda tycker det är toppen att läsa på distans och det känns helt rätt. Tack vare distansupplägget kunde de plugga trots att de under första terminen båda hade riktigt små barn hemma, vilka nu är på dagis.

Lärcentret är för dem en naturlig plats att träffas på för t ex websända föreläsningar, gruppövningar, seminarier mm eller eget pluggande. Sofie sitter här mest varje dag, men Maria som bor drygt 4 mil härifrån inte är här lika ofta.
4-5 gånger per termin åker de till Luleå för träffar på Ltu några dagar. De har hittills också haft två kortare praktikperioder och i november väntar första längre VFU-perioden (verksamhetsförlagd utbildning).

Vad är viktigt att tänka på vid distansstudier? Har ni någon fritid?

Planering och självdisciplin är A och O. Därför är det också bra att plugga på lärcentret där det många gånger är lättare att fokusera. Och fritid är också möjlig vid en bra planering - ”skallen måste luftas ibland”!

Vad tänker ni inför framtiden?

Båda hoppas förstås få arbete efter slutförda studier och är hoppfulla eftersom vård- och omsorgssektorn är och kommer att vara i stort behov av utbildad personal framöver. Sofie har även tankar på att kanske läsa vidare till specialistsjuksköterska längre fram efter att ha jobbat ett tag.

Kan ni rekommendera denna utbildning till andra?

Absolut, säger de samstämt. Och tänk att kunna bo kvar på hemorten och ändå kunna få denna utbildning!