Att läsa till servicetekniker

Här kan du läsa om Lillemor Erikssons erfarenheter att läsa yh-utbildningen servicetekniker, eldistribution och vindkraft, 300p - 1,5 år

Vad fick dig att söka utbildningen?
Jag har tidigare jobbat med jordbruk, kört truck och jobbat i butik och kände att jag ville tillbaks till ett yrke där man fick arbeta fysiskt med kroppen, såg en annons om utbildningen i Sollefteåbladet och blev intresserad.


Vad visste du om yrket innan du sökte till utbildningen?
Inte så mycket. Först ville jag egentligen jobba med vindkraft, det var det som kändes intressant, men nu när vi har kommit en bit in i utbildningen är det som montör och servicetekniker på linje och elnät jag vill jobba med.


Tycker du att man borde ha någon erfarenhet av yrket eller tidigare utbildning innan man söker till utbildningen?
Inte egentligen, det man behöver kunna för att utöva yrket, lär man sig på skolan och på praktik hos företagen. De som har gått el och energi på gymnasiet kanske har lite mer försprång när man läser elkurser, men det är inte för svårt, det har gått bra i alla kurser hittills.


Hur är det att läsa på distans från Sollefteå?
Det funkar bra. I början var det konstigt att inte ha läraren i klassen, utan på en skärm, men man vande sig snabbt. Jag ville bo kvar i stan och kände inte för att flytta, så därför var det bra att den gick att läsa på distans till Sollefteå.


Du har nyss varit på 8 veckors praktik på ONE Nordic, hur var de?
Det var jätteroligt, intressant och lärorikt. Blev jättebra bemött och välkommen, de var så glada att tjejer söker sig till yrket och gjorde allt för att jag skulle trivas. De var positivt. Fick prova på mycket inom yrket under mina veckor.


Är det något moment i praktiken eller utbildningen som du tror kan påverka de som är intresserade att söka, att inte söka?
Ja klättringen och höga höjder kan ju vara det som de flesta funderar över om de klarar. Men vi får lära oss att klättra på skolan innan vi går ut på praktik, så att vi känner oss trygga både med att gå i stolp och att lita på säkerhetsutrustningen. Sen klättrar ju inte alla i yrket, mycket arbete utförs från korg eller på låga höjder, men jag fick klättra på praktiken och det gick bra. Träffade på bra gubbar som berättade att det är ok att vara nervös i början och att man får ta den tid som behövs för att känna sig trygg, de hade de blivit instruerade så på den tiden de började och den filosofin fanns kvar.


Hur ser framtiden ut för rekrytering?
De flesta som jobbar är lite äldre, så de kommer finnas jobb. Fick veta att det finns tjänster ute nu och att de tyckte jag skulle söka, men självklart ska jag gå klart skolan och få ut min examen.


Nånting annat du vill berätta till de som funderar på att söka utbildningen?
Jag trivs jättebra - sök - det är en bra utbildning och yrket är varierande.