Att läsa till förskollärare

Här kan du läsa om Emelies erfarenheter av att läsa på förskollärarutbildningen vid Ltu

Emelie Marnemo, har alltid varit intresserad av ett yrke där barns kreativitet och utveckling står i fokus. Efter gymnasiet började Emelie arbeta som vikarie inom barnomsorgen, och då kände hon, att hon ville ha ett yrke där hon fick arbeta med barn. Att utforska barns lärande och få kunskaper om barns skapande, utveckling och lärande, var något hon ville inrikta sig på. Därför valde hon Förskollärarprogrammet vid Luleå tekniska universitet som ges på distans. Och om man som Emelie, har barn, blev det möjligt att kunna läsa utbildningen vid Kunskapens hus i Jokkmokk, utan att behöva flytta till Luleå.

Hur är det att plugga på distans?

Det är speciellt att plugga på distans. Och har man familj, är det verkligen fantastiskt att få denna möjlighet att läsa till förskollärare. Att studera på distans är heltidsstudier som ställer krav på att kunna planera sin tid. Även om utbildningen är nätbaserad så har vi träffar vid universitetet i Luleå ca en gång i månaden. Det är jättebra, för då träffas man och alla kommer vi från olika delar av landet. Träffarna ger mycket utbyte av tankar och idéer kring det som vi läser. Dessutom är det redovisningar och en del uppgifter som examineras vid träffarna.

 Vad är det roligast med att plugga?

Förutom att vi läser om barns utveckling och lärande, måste jag säga att jag själv också utvecklas personligt.  Och mina studiekamrater är i så blandande åldrar alltifrån 20 till 50 år och har olika erfarenheter, så det blir mycket givande diskussioner. Man blir aldrig för gammal för att studera. Det är verkligen kul.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja studera på högskola eller universitet?

Våga pröva, för det du inte har prövat det kanske du ångrar senare. Visst kan det vara slitsamt ibland och man är ju aldrig riktigt ledig. Men som jag känner det så utvecklas jag hela tiden personligt. Så våga pröva!