Att läsa till bergsingenjör

Här kan du läsa om Cecilias och Miriams erfarenheter av att läsa Berganläggningsteknik 180hp

Miriam och Cecilia läser andra terminen till Bergsingenjörer, vid Luleå tekniska universitet. Utbildningen ges med hjälp av modern informations- och kommunikationsteknik vilket innebär att de kan ”plugga” i Kiruna. Efter tre års studier är de färdiga Bergsingenjörer. Gruvindustrin växer och LKAB expanderar sin verksamhet, därför ser framtiden ljus ut efter avslutad utbildning. Men det finns ju också fler industrier såsom Boliden, och Northland och Vattenfall som efterfrågar ingenjörer.

Vad tycker ni om utbildningen så här långt?

Det är mycket nöjda, och tycker att det fungerar bra att ”plugga” vid Lärcentra. Första året har det varit kurser i matematik, fysik och bergteknik. ”Det är bra”, säger Miriam, att de flesta mattekurserna och fysikkurserna ligger under det första året, det är ju liksom grunden. Under år två kommer vi att läsa mer bergsinriktade kurser. Under första året har vi också haft kontakt med företag, vilket är ”jättebra”.

Hur fungerar det att läsa med hjälp av modern informations och kommunikationsteknik?

”Du måste ha disciplin” säger Cecilia. För dina studier bygger på att du själv strukturera upp din dag. Du tar del av föreläsningar via ADOBE CONNECT eller Videokonferens, men däremellan så måste du själv styra dina studier. När vi haft föreläsningar, så kan vi oftast se föreläsningen igen. Speciellt i mattekurserna har det varit ”guld värt” att kunna titta på dem igen.

Vad tycker ni om lärcentra?

Jättebra med allt stöd vi får kring studierna, säger Miriam, dessutom har vi eget klassrum vilket gör att vi kan träffas på lärcentra och plugga ihop när vi vill. Vi håller också kontakt med de andra i klassen, vi är ju lite utspridda, några i Pajala, Gällivare, och Lycksele.  Det är jättebra att kunna hjälpas åt med studierna. Man träffar ju också andra studenter från andra program.

Vad skulle ni säga till någon som kanske funderar på att börja plugga på universitetet?

Börja och pröva säger Miriam, man måste våga, för det man inte provat det vet man ju inte hur de fungerar. Jag har barn, säger Cecilia, och för mig är det ”toppen” att kunna plugga. Om inte möjligheten hade funnits hade det varit mycket svårt att flytta och börja plugga någon annanstans. Så därför är det här en chans för mig att få plugga till bergsingenjör och ändå bo kvar hemma. Och på universitetet fungerar det så att man tar en sak i taget, det är inte hela världen ifall man kör på en tenta, utan man kan göra omtenta.