Att läsa till Berganläggningstekniker

Här kan du läsa om Martin och Linas erfarenheter av att läsa Berganläggningsteknik 180 hp

Martin Alveblom och Lina Oscarsson är två studenter som läser tredje terminen vid Högskoleingenjörsprogrammet Berganläggningsteknik, på distans via LTU. Vi träffas en eftermiddag på Kunskapsgruvan i Malmberget där de precis avslutat en dugga. Min fundering till dem är varför de valt att läsa detta program och på distans.

Lina berättar att hon alltid velat plugga till ingenjör men inte velat flytta från Gällivare. När hon såg att utbildningen kom på distans var valet inte svårt. Lina tycker att detta är en vettig utbildning om man vill bo kvar här i Gällivare. Martin arbetar sedan ca 8 år i LKAB. Han säger att ”jobb har han redan men tycker att kunskap är lätt att bära och att det är kul att uppdatera sina kunskaper”. Martin har tidigare läst på universitet och har därmed en hel del kunskap och kurspoäng som han har kunnat tillgodoräkna sig i denna utbildning. Han tycker att det är bra att utbildningen går på distans vilket innebär att han har kunnat kombinera arbete och utbildning. Han säger att ”läsa på distans känns som om man kan äta kakan och samtidigt ha den kvar”.

Fördelen med att läsa på distans är att man kan planera sina studier själv anser Martin och Lina. De berättar att många av föreläsningarna sänds via adobe connect och att de även spelas in. Det har inneburit att de kunnat titta på föreläsningarna hemifrån när man önskar och ”hur många gånger man vill”. Lina följer ofta seminarierna direkt när de sänds vilket innebär att hon har kunnat ställa frågor direkt till föreläsaren via chattrutan medan Martin har sett föreläsningen under kvällstid. De tycker att tekniken vid bl.a föreläsningarna har fungerat bra.

Det som är mindre bra med distans studier är lärar-student kontakten som är svårare att få till. Det kan bli många mail som går fram och tillbaka om man behöver hjälp med något, säger Lina. Föreläsarna på kurserna har också olika erfarenheter att föreläsa via tekniken så vissa föreläsningar har blivit mindre lyckade.

Lina och Martin åker ner till universitetet för fysiska träffar med jämna mellanrum och får därmed träffa de övriga studenterna som läser samma program. De tycker inte att schemaläggningen har varit helt optimal alla gånger, i samband med dessa resor då det hänt att seminarierna ”bara” varit någon timme. Det bästa är om man ”klumpar ihop” flera seminarier till samma dag eller under några dagar. Då skulle de slippa åka fram och tillbaka till universitetet. Men oftast har det fungerat bra egentligen med allt.

Lina berättar att de lärt känna de nio övriga programstudenterna, så idag är det en grupp. När de samarbetar med andra studenter från andra orter använder de skype eller träffas fysiskt. Oftast blir det att Lina och Martin arbetar tillsammans och träffas då på lärcentra i Malmberget.

Ett råd till andra som funderar på att börja läsa ett högskoleprogram på distans är att man måste vara förberedd på att det är mycket plugg. Följ med på föreläsningarna när de sänds och skjut inte upp det till senare säger Lina.