Yh Servicetekniker eldistribution och vindkraft 300p

Utbildningens innehåll kommer att förändras och byta inriktning och titel. Så kika in på vår hemsida i början av feb-17 för mer information.

Energibranschen behöver dig!

Vill du jobba i en bransch som expanderar? Tycker du om utmaningar? Kan du tänka dig att jobba 20 m upp i luften? 120 m? Då har vi utbildningen för dig!

Som servicetekniker kommer du att arbeta med service, drift och underhåll i och på elnät och vindkraftsanläggning. Du kommer utföra underhållsarbete på hög höjd och i trånga utrymmen, så god fysik är ett måste! Körkort ett krav som branschen kräver men för att klara utbildningen är det inget krav, men det kan vara nödvändigt under din LIA. Arbetsuppgifterna kan vara felsökning och förebyggande åtgärder av elnät och vindkraftverkens elektronik-, hydraulik- och mekaniska system. I utbildningen får du lära dig att klättra och utföra dina arbetsuppgifter på ett säkert sätt. 

Följande säkerhetsutbildningarna som branschen kräver att du har, ingår i utbildningen;

Elsäkerhetsföreskrifter ESA-14, Höghöjdsarbete över 13 m samt nedtag nödställd, Heta Arbeten, Hjärt- och Lungräddning, Arbete på väg, Motorsåg A och B samt Liftkorg / Arbete från mobil plattform.

I början av utbildningen genomförs en läkarundersökning. Vid godkänd läkarundersökning erhåller du ett mastintyg om att få klättra över 13 m.

Vad innebär 300 poäng?

Utbildningen är på 300 YH-poäng som motsvarar 60 veckors heltidsstudier fördelat på tre terminer med uppehåll för sommaren, ej under jul och nyhårshelg.

Schemalagd skoltid för studier på skolan är oftast mellan 8-16. Under LIA är det arbetsplatsens tider som gäller.  Föreläsningstid brukar vara 4-5 tim/dag, övrig tid är egen studietid.

Var kan jag läsa utbildningen?

Utbildningen finns i Jokkmokk men kan läsasas från samtliga LKF-orter; Gällivare, Pajala och Kiruna samt från Sollefteå vid Reveljens lärcentrum.

Är det praktik på utbildningen?

I utbildningen ingår två LIA-perioder (Lärande I Arbete) på 8 respektive 6 veckor som med fördel görs vid något av samverkande företag; 

Bodens Energi                 Lapplands Eltjänst        ONE Nordic

Lapplands Kraft             Luleå Energi                   Umeå Energi                  

Skellefteå Kraft              Statkraft                          Vattenfall

Tillsammans har företagen skräddarsytt innehållet till utbildningens kurser för att försäkra sig om att de får den kompetens de behöver.

Hur ofta är det labbveckor i Jokkmokk?

Under 3 tillfällen/termin samlas alla studerande, oavsett studieort, i Jokkmokk på labbveckor. Samtliga labbveckor är obligatoriska.  

OBS! Samtliga studerande står själv för resa och logi i samband med labbveckor.

Kostar det något att gå utbildningen?

Det utgår en litteraturkostnad om 250 kr/läsår för de kompendier som ingår i varje kurs.

För mer information kontakta: Monica Wennberg, 0971 173 63

 

 

 

 

   

 

Jokkmokk

www.jokkmokk.se kan du läsa mer om vad Jokkmokk har att erbjuda. Det finns en mängd olika fritidsaktiviteter att välja på och gillar du att ströva i skog & mark, fiska, jaga - ja då är Jokkmokk rätt plats att studera på.  

Boende

Det finns olika typer av boende som du kan välja. Studentrum finns att hyra på Samernas utbildningcentrum (0971 - 440 03) och Kvarngården (Sara Hellis 0971 -173 32). Lägenheter söker man hos Jokkmokks Hus (0971- 445 01). Det finns även privatpersoner och andra fastighetsägare som hyr ut. Hör av dig så förmedlar vi kontaktuppgifter.