Att läsa utbildning i svenska för invandre - SFI

Läs om Isayas och Nemariams erfarenheter av utbildningen i svenska för invandrare

Jag heter Isayas Ghebreselassie. Jag är 46 år gammal. Jag kommer från Eritrea. Det ligger i östra Afrika. Jag är gift och min fru heter Sewit. Hon är 36 år. Vi har tre barn. De heter Tnbit och hon är 13, Kandes och han är 10, Nebie och han är 2 år. Jag har fyra systra och en bror. Jag är ekonom till yrket. Jag har avlagt akademisk examen i ekonomi i hemlandet 1990 och jag har avlagt akademisk masters i Martime Affairs från World Martime University i Malmö 2012. Jag har jobbat 20 år på tre företag i hemlandet. 

Här i Sverige bor jag i Kiruna. Kiruna är en fin stad i norra Sverige. Det ligger cirka 1000 km norr om Sveriges huvudstad Stockholm. Eftersom Kiruna ligger i Arktisk har det kallt väder och mycket snö på vintern, till exempel är den här veckan i Kirunas vägar fulla med snö. Ingen sak ser vit ut. Kiruna har många turistplatser, till exempel Ishotellet. Det har olika kommunikationer som kopplar samman med andra delar av lnadet, till exempel kan man åka buss, tåg och flyg. Jag har inte hört och har inte sett något brott här i Kiruna. Kiruna njuter av trygghet faktiskt. Det är en ren och tyst stad också. Jag gillar mycket Kiruna trots det kalla vädret.

I Kiruna studerar jag på SFI. Jag har börjat studera svenska den 02 september 2013. Första veckan var introduktionsklass. De 09 september har jag börjat kurs "C". Jag förbereder mig för nationella provet och läser mycket eftersom nationella provet är svårt, tror jag. SFI är en njutbar kurs. Jag har givits böcker av kurs "C". De heter Rivstart A1 och A2. Dessutom ger oss vår lärare olika övningar. De hjälper oss mcyekt att förstå svenska snart. Vår lärare heter Elin Fjällbort. Hon är en duktig oh arbetssam lärare. Hon gör all för att eleverna ska förstå. Slutligen tänker jag att skoaln har fle för elever av olika bakgrund studerar i samma klass.

Nemarim Kiflom heter jag. Jag kommer från Erirea som ligger i östra Afrika. Jag är trettiotvå år gammal. Jag är gift och har en dotter men nu bor jag ensam i Kiruna. Mitt modersmål är tigrinja. Och jag talar engelska och lite arabiska. Jag studerade ekonomi och finans på universitetet i Asmara i Eritrea. I mitt hemland arbetade jag i tio år på centralbanken. Jag är ekonomforskare till yrket.Det är nu fem månader sedan jag kom till Sverige. När jag först kom till Sverige var alla saker konstiga för mig, vädret till exempel.

Jag har börjat studera SFI  den andra september 2013. Varje dag går jag till Parkskola och studerar svenska i fyra timmar. Jag tränar min svenska hela tiden. Det är mycket intressant att studera för jag har jätteduktig läarare som är mycket van att lära svenska till invandrare. Alla lärare i SFI är mycket snälla och hjälpsamma. De ger oss många övningar till exempel skrivövning, hörövning och talövning varje dag. Det bästa sidan av SFI är de  har utmärkta lärare med mycket bra språklabb. SFI program är väl organsierad skola. Till exempel har min lärare Elin anordnat speciellt prograom att hjälpa elever praktisera att tala svenska. Några pensionärer kommer en gång i veckan till Parkskolan och samtal i grupper med dem. De berättar till oss om Sveriges kultur och bevisas oss hur kan man laga billig svensk mat. Dessutom göra vi stuidebesök till företag man måste besöka. I LKAB till exempel. Slutligen kan jag säga SFI programmet i Kiruna är utmärkt exempel itll alla SFI program i Sverige.