Att läsa till underhållsingenjör

Här kan du läsa om Malin och Kristers erfarenheter av att läsa högskoleingenjör underhållsteknik

Innan Malin Yngman började ”plugga” till ingenjör, hade hon redan studerat vid högskolan till Biomedicinsk analytiker och hunnit arbeta några år på sjukhuset i Gällivare.  När hon såg att man kunde plugga till Högskoleingenjör i underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet, tyckte hon det lät spännande och ytterligare ett ”Plus” var att också att man kunde läsa utbildningen i Gällivare.

Hur är det att plugga till högskoleingenjör i Gällivare?

Det fungerar jättebra att läsa utbildningen på distans.  Det som krävs av dig är att du bör ha lite disciplin att lägga upp studierna, men så fungerar det ju också på campus när du pluggar på högskola du behöver där också ha disciplin. Här i Gällivare är vi några få som pluggar till ingenjör, så det är klart vi är ju inte så många. Det finns andra studenter i Kiruna och Jokkmokk, och vi träffas regelbundet, inte fysiskt, men vi ses via ADOBE CONNECT, och chattar och facebookar med varandra så egentligen har det inte så stor betydelse var vi fysiskt befinner oss, vi har ändå kontakt med varandra ofta. Och då vi i Gällivare behöver träffas då ses vi på Kunskapsgruvan,  lärcentra.

Hur har första terminen varit?

Jag tycker att mattekurserna har varit roligast, även om de varit tunga, men vi har hjälpts åt med att ta oss igenom mattekurserna och lärarna från universitetet har varit jättebra!  Vi har haft en träff i Luleå vid universitetet då vi gjorde en laboration som inte kunde genomföras på distans.

Hur ser du på framtiden efter avslutad utbildning?

Många företag har insett betydelsen av att underhåll kan förbättra kvalité och produktion, och speciellt här uppe hos oss i Gällivare med LKAB och Boliden där man aktivt arbetar med underhållsfrågor för att hela tiden förbättra produktionen och kvalitén. Utbildningen är ju både bred och samtidigt specifik, och under termin tre kommer vi att ha en hel del kontakt med företag så därför kommer man ju att kunna knyta kontakter. 

Vad skulle du säga till någon som började fundera på studier till ingenjör?

Börja plugga, det är ”jätteroligt”. Du har ju hjälp av dina studiekamrater, träffas och hjälps åt med olika kurser i utbildningen, och vid lärcentra finns också hjälp och stöd att få! Du kommer inte att ångra dig, även om man i början kan tycka att hur ska man hinna? Men allt löser sig!


Krister Fältmark, hade just blivit pappa, och hustrun fått arbete i Kiruna, när han såg att man kunde läsa till Högskoleingenjör i underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet.  Att flytta till Kiruna och hitta bostad var inte det lättaste, men allt ordnade sig och nu trivs de fantastiskt bra här. Närheten till naturen och friluftslivet är verkligen något som de uppskattar i Kiruna.

Hur är det att plugga till högskoleingenjör?

”Utbildningen ges med distansöverbryggande teknik från Luleå tekniska universitet.  Vilket är toppen, då jag som småbarnspappa har behov av att styra över tiden och kunna lägga upp mina studier på ett bra sätt. På lärcentra finns också all hjälp och stöd du behöver under studietiden”. 

Hur har första terminen varit?

Under den första terminen har vi haft ganska tunga kurser i mattematik och fysik, men det har fungerat bra med handledning och stöd från lärcentra och universitetet.

Vad ser du mest framemot senare i utbildningen?

Under termin tre kommer vi att börja läsa de specifika kurserna inom underhåll, då blir studierna roligare när vi kommer in på de kurser som har koppling till yrket.  Speciellt projektkurserna där vi kommer att ha kontakt med företag ser jag framemot .

Hur ser du på framtiden efter avslutad utbildning?

Det är inte så många utbildningar som finns som är inriktade på underhåll.  Men med tanke på att många företag idag har insett vidden av att satsa på underhåll och vilken betydelse de har för att förbättra både kvalité och produktion för lönsamhet finns goda möjligheter till arbete. Att få vara med från så att säga ritbord till färdigprocess är också något som tilltalar mig, dessutom finns ju möjligheter till internationellt arbete då min utbildning både är bred och samtidigt specifik.

Vad skulle du säga till någon som började fundera på studier till ingenjör?

 Pröva, stöd och hjälp finns att få, visst är vissa kurser tunga, speciellt i början, men sen löser det sig.