Att läsa till Ädelstenstekniker

Läs om Camillas erfarenheter av att läsa högskoleprogrammet Ädelstensteknik

Camilla Mustikka, har alltid varit intresserad av färg, form och design. Efter att ha arbetat några år inom vården, kände hon att hon ville göra något annat, så när hon fick syn på en annons om att man kunde läsa till ädelstenstekniker vid Luleå tekniska universitet, kände hon att det här skulle vara studier som passade henne, i studierna kunde hon kombinera sitt intresse för färg, form och design och samtidigt få en bred utbildning där man efter avslutad utbildning har hela världen som arbetsfält. Högskoleprogrammet i Ädelstensteknik ges i Lannavaara vid Kristallens Stensliperi.

Hur var det att plugga i Lannavaara?

Det var lite speciellt att plugga i Lannavaara. Här finns en fantastisk natur. Att ta på sig skidorna vid dörren och ge sig ut är härligt. Vi hade också många föreläsningar via distansteknik, dessutom kom ju lärarna upp från Luleå tekniska universitet, så man lärde känna lärarna på ett annat sätt.  Man blev mycket sammansvetsad som grupp och lärde känna varandra mycket bra, och då allting är nära är det är inte så ”krångligt”, saker och ting kan lösas på enkelt sätt. Sista året på studierna kunde man också välja olika inriktningar.

Vilket är ditt bästa studieminne?

Just gemenskapen med studiekamraterna är det bästa. Det finns ju till och med ”studentpub”, och dessutom har vi en kårlokal med biljard.

Hur ser du på framtiden?

Ädelstensteknik programmet ger dig en bra grund, och du har ju hela världen som arbetsfält.  Några av mina kurskamrater har gått vidare för att läsa Gemologi i London, och några har inriktat sig mot geologi. Själv har jag fortsatt studier till Guldsmed. I framtiden hoppas jag kunna arbeta som smyckedesigner och ser fram emot att starta mitt företag. Idag har jag en egen bloggsida: http://camillamustikka.wordpress.com/ där jag lägger upp de smycken som jag designar.

 Oj, det låter trevligt, jag ska kika in på din bloggsida och önskar dig lycka till!

/Maria-Delice Fredriksson